Тепло для всіх, дизайн для кожного!

Підключення радіаторів опалення за типом радіатору

Підключення радіаторів опалення за типом радіатору

Сьогодні хочемо поговорити про підключення радіаторів опалення. Звичайно для більшості сантехніків це питання банальне і не викликає питань, але що робити звичайній людині, яка не професіонал у цій сфері? Як вибрати потрібний вид підключення та необхідну комплектацію? Давайте розбиратися!

Види підключення

Для початку позначимо, що практично у всіх типів радіаторів (за винятком дизайнерських та вбудованих) підключення можна розділити на два головні види:

Види підключення радіаторів опалення:

  • Бічне підключення
  • Нижнє підключення

Бічне підключення радіаторів

З назви зрозуміло, що "бічне" підключення здійснюється з боків радіатора. Сюди можна віднести як бічне одностороннє підключення, праворуч або ліворуч, так і діагональне, і сідлоподібне підключення.

Приклад бокового підключення сталевих панельних радіаторів.

Приклад бічного підключення сталевих панельних радіаторів. width=

Нижнє підключення радіаторів

Нижнє підключення здійснюється в нижній частині радіатора. Сюди відноситься нижнє ліве (стандарт для сталевих радіаторів), нижнє праве та нижнє центральне підключення. Також для деяких типів радіаторів, частіше вертикальних, можливе здійснення подачі теплоносія та "обратки" з різних сторін внизу радіатора.

Приклад нижнього підключення сталевих панельних радіаторівПриклад нижнього підключення сталевих панельних радіаторів.

Універсальне підключення радіаторів

Радіатори з універсальним підключенням - це радіатори, що мають отвори для під'єднання до системи опалення в будь-якій частині приладу. У цій категорії зібрані ті радіатори, які можуть бути виготовлені з будь-яким клієнтом необхідним типом підключення. Найчастіше це сталеві або дизайнерські радіатори, і виготовляються вони на замовлення клієнта.

Існує безліч варіантів універсального підключення опалювальних радіаторів.

1. Бокове:

- з лівого боку,
- з правого боку,
- по діагоналі,
- сідлоподібне (часто відносять до нижнього).

2. Нижнє:

- зліва,
- праворуч,
- по центру,
- з боків радіатора.

3. Верхнє:

- зліва,
- праворуч,
- по центру,
- з боків радіатора.

Універсальне підключення вертикальних радіаторів

Підключення радіаторів опалення за типом

Тепер давайте розглянемо особливості підключення різних типів радіаторів, а повірте їх не мало.

Для найбільшої наочності ми розділили всі радіатори на такі типи:

  • Секційні (алюмінієві, біметалічні, чавунні)
  • Панельні (сталеві)
  • Вбудовані (внутрішньопідлогові конвектори)

Підключення секційних радіаторів опалення

До секційних радіаторів відносяться радіатори, які збираються з окремих секцій, які, як правило, не зварені між собою. При необхідності секції можна додавати або зменшувати від заводських 10-секційних радіаторів. Сюди відносяться біметалічні, чавунні та алюмінієві секційні радіатори опалення. Для таких радіаторів можливе застосування виключно бічного типу підключення. Лише деякі виробники збирають секції радіаторів у готові "нероздільні" вироби, і в такому випадку можуть запропонувати нижнє підключення, але це виняток, ніж правило.

Підключення панельних радіаторів опалення

Панельні радіатори являють собою один цільний прилад. До них відносяться горизонтальні та вертикальні сталеві радіатори опалення. Цей вид радіаторів має набагато більше можливостей для підключення. Доньому можуть бути застосовані всі стандартні види бічного та нижнього підключення: бічне ліворуч, бічне праворуч, бічне діагональне, бічне сідлоподібне, нижнє ліворуч, нижнє праворуч, нижнє по центру, нижнє по боках.

Якщо розглядати панельні вертикальні батареї, вони зазвичай мають нижній тип підключення.

Підключення вбудованих радіаторів опалення

Окремим рядком слід виділити вбудовані радіатори опалення, або як їх частіше називають внутрішньопідлогові конвектори опалення.

Самі по собі вони значно відрізняються від звичних опалювальних приладів, тому що повністю монтуються в підлогу. Тому до них не застосовується жоден із стандартних видів підключення. Вони можуть мати або пряме або кутове підключення. При цьому пряме підключення означає підключення з боку "короткої" частини короба - шириною конвектора, а кутове - підключення з боку "довгої" частини короба - по довжині конвектора.

Підключення радіаторів опалення за видами

Те безліч опалювальних приладів, які ми маємо на ринку опалення на сьогоднішній день, можна розділяти на дуже велику кількість видів. Але оскільки сьогодні ми говоримо про можливі типи підключення, то й виділити хочемо види радіаторів, які найбільше відрізняються за типами підключення до системи опалення.

Види радіаторів:

  • Трубчасті
  • Дизайнерські
  • Вертикальні
  • Горизонтальні

Підключення трубчастих радіаторів опалення

Трубчасті радіатори опалення має напевно найбільшу кількість варіацій для підключення батареї до системи опалення. У різних брендів типи підключення радіаторів матимуть різне найменування, але при цьому різновид способів буде однаково великий. Так, наприклад, швейцарський бренд Arbonia має тільки підключення без вентильної вставки 26 різновидів і ще 14 з нею. Торгова марка Cordivari має 14 видів підключення без вентильної вставки та 4 з нею.

Зверніть увагу, що для різних видів підключення трубчастих радіаторів виробники використовують різний рівень націнки до вартості приладу. Одним із найдорожчих є нижнє підключення по центру з вентильною вставкою. Заощадити на вентильній вставці допомагають термостатичні комплекти для підключення радіаторів.

Для наочності та спрощення замовлення у менеджера, пропонуємо ознайомитися з варіантами підключення трубчастих радіаторів, без використання назв від торгових марок, а використовуючи нумерацію.

Приклад підключення трубчастих радіаторів без вентильної вставки.

Приклад підключення трубчастих радіаторів без вентильної вставки

Приклад підключення трубчастих радіаторів з вентильною вставкою.

Приклад підключення трубчастих радіаторів з вентильною вставкою

Підключення дизайнерських радіаторів опалення

Що стосується дизайнерських радіаторів опалення, то тут ми рекомендуємо завжди вдаватися до офіційної технічної інформації від виробника. Такий дизайн-радіатор як Zero-Otto не може мати класичного виду підключення, оскільки він дуже далекий від класичних батарей опалення. Всі ексклюзивні моделі дизайн-радіаторів із хитромудрими формами матимуть свої особливості у типі підключення.

Здесь ми намагатимемося ділитися живими фото підключення дизайн-радіаторів.

Підключення вертикальних радіаторів опалення

Можливі варіанти для підключення вертикальних радіаторів опалення залежать передусім від типу приладу. Якщо це вертикальний секційний радіатор, такий як, наприклад, Global Oscar, то тут можна застосувати тільки бічне підключення. Для таких типів радіаторів також використовують бічне сідлоподібне підключення, щоб уникнути установки терморегулятора на висоті 2х метрів. Але тут важливо не забути встановити розділовий затор, який збалансує розподіл теплоносія по батареї.

Для класичних панельних вертикальних радіаторів більш властиве нижнє підключення. Найбільш поширене підключення нижнє центральне через вузол або нижнє підключення з боків.

Для вертикальних трубчастих та вертикальних дизайнерських батарей, як ми вже говорили вище, спосіб підключення можна вибирати. Але найбільш затребуваним і, на нашу думку, обґрунтовано є один із видів нижнього підключення без вентильної вставки. Таке підключення дає змогу розмістити регулятор температури на доступному рівні.

Підключення горизонтальних радіаторів опалення

Горизонтальні радіатори дозволяють не дуже важливо вибирати тип підключення. Вони по суті перебувають у зоні доступу, що спрощує їх щоденну експлуатацію. Так само як і вертикальні, горизонтальні радіатори можуть бути секційними (алюмінієві та біметалічні), панельними, трубчастими, дизайнерськими тощо.

Тут виділяються тільки секційні горизонтальні радіатори, для яких можливе лише бічне підключення, для всіх інших типів батарей все залежить від ваших переваг і розташування труб подачі теплоносія.