Тепло для всіх, дизайн для кожного!

Як продовжити строк служби радіаторів опалення: поради та секрети

Як продовжити строк служби радіаторів опалення: поради та секрети

Радіатори опалення - це не просто елементи декору, а й ключові компоненти системи, що дарують тепло вашому дому та створюють комфортний та затишний мікроклімат у вашій оселі. Проте, як і будь-який прилад, вони з часом зношуються та втрачають свою ефективність. Тому потребують належного догляду.

Що ж впливає на термін служби радіаторів опалення?

Перш за все це якість матеріалу. Різні матеріали, з яких виготовляються батареї опалення, мають різну стійкість до корозії, температурних деформацій та інших факторів, що впливають на їх довговічність.

Чавунні радіатори, наприклад, вважаються найміцнішими та найдовговічнішими, але вони громіздкі, важкі та дорогі. Алюмінієві радіатори легкі, прості у монтажі та експлуатації, але вибагливі до якості теплоносія. Сталеві радіатори являються деяким компромісом, але також значно залежать від якості теплоносія і мають відносно невисокий робочий тиск.

Звісно не менш важливі умови експлуатації приладів. Жорстка вода, неякісний теплоносій, неправильне регулювання тиску та інші несприятливі умови можуть значно скоротити термін служби радіаторів. Неякісний теплоносій, напевно, чи не найбільше впливає на строк експлуатації радіатору опалення. Забруднений теплоносій може призвести до утворення накипу та корозії на внутрішніх стінках радіаторів.

Монтаж радіатору опалення та його обслуговування також мають значний вплив на термін експлуатації. Хоча відразу так і не скажеш, але непрофесійний монтаж, відсутність регулярного промивання та знеповітрення також негативно впливають на працездатність радіаторів.

Дієві методи для продовження строку служби радіатору опалення.

На щастя, існує ряд дієвих методів, які допоможуть вам продовжити термін служби ваших радіаторів опалення та зберегти їхню бездоганну роботу протягом багатьох років.

1. Правильний вибір.

На самому початковому етапі ми "задаємо" параметри для довговічності нашого опалювального приладу. Важливо правильно підібрати батарею, яка буде відповідати вашим умовам. Потрібно звернути увагу на такі показники як: робочий тиск, матеріал радіатору, достатність теплової потужності, щоб не перенавантажувати його, відповідність вашій системі опалення.

2. Профілактичне промивання.

Вкрай важливо позбавлятися від накопичень бруду, іржі та інших відкладень, що з часом неминуче утворюються в радіаторах.

Промивання допоможе покращити теплообмін, знизити витрати теплоносія та запобігти корозії.

Згідно з останніми дослідженнями рекомендована частота промивання: не менше 1-2 разів на два роки (перед опалювальним сезоном).

Бруд, що накопичується в радіаторі

3. Знеповітрення.

Ця проста дія дозволить запобігти утворенню повітряних пробок в системі опалення, які знижують її ефективність та можуть призвести до шуму та корозії.

Регулярне знеповітрення радіаторів допоможе уникнути цих проблем. Рекомендовано проводити випуск повітря з радіатору до початку кожного опалювального сезону, та додатково по мірі необхідності.

Як знеповiтрити: відкрийте кран Маєвського на верхній частині радіатора, почекайте доки не з'явиться вода без повітряних бульбашок, закрийте його.

Знеповітрення радіатору опалення

4. Захист від корозії.

Сталеві радіатори потребують захисту від корозії, яка може значно зменшити їх термін служби.

Якщо ви маєте централізовану систему опалення і не можете вплинути на якість теплоносія, то рекомендуємо вибирати батареї зі спеціальним антикорозійним покриттям.

Якщо ж ви маєте автономну систему - то слід використовувати якісний теплоносій з антикорозійними добавками, а також рекомендовано використання демінералізованої води.

Додатково варто уникати систематичного потрапляння води на зовнішні частини радіатори. (актуально при встановленні у "мокрих" зонах).

5. Регулярний огляд та обслуговування.

Необхідно регулярно оглядати радіатори на предмет витоків, пошкоджень та інших проблем.

При виявленні несправностей слід негайно звертатися до кваліфікованого фахівця.

Також фахівці рекомендують перевіряти тиск у системі опалення, та контролювати температуру теплоносія на відповідність характеристикам радіатору.

Проводити ретельний огляд радіаторів перед початком опалювального сезону, в тому числі перевіряти справність клапанів, кранів Маєвського та регуляторів.

Огляд радіатора на пошкодження

6. Коректне використання.

Не захаращуйте радіатори меблями та іншими предметами, адже це знижує їх теплову віддачу та підвищує температурний вплив на прилад.

Дотримуйтесь інструкцій з експлуатації радіатору, системи опалення та догляду за ними.

 

Дотримуючись цих простих, але дієвих методів, ви зможете значно продовжити термін служби радіаторів опалення, зберегти їх ефективність та заощадити кошти на їх ремонті або заміні.

Пам'ятайте: своєчасний догляд та профілактика - запорука довговічної та безперебійної роботи ваших радіаторів!

А для підбору та покупки радіатору опалення, який буде відповідати вашим умовам експлуатації звертайтесь до фахівців інтернет-магазину опалення "Студія Тепла".

Коментарі

Не знайдено дописів

Написати відгук