Тепло для всіх, дизайн для кожного!

Внутрішньопідлогові конвектори плюси та мінуси

21/09/2023
Admin Admin
Внутрішньопідлогові конвектори плюси та мінуси

На сучасному ринку опалення впевнену позицію займають такі опалювальні прилади як вбудовані в підлогу батареї опалення. З кожним роком їхня популярність тільки зростає. Впевнено можна сказати, що внутрішньопідлогові конвектори є невід'ємною частиною опалювальної системи за наявності панорамного скління.

В останні роки, в забудовах вище середнього класу, за наявності панорамного скління, забудовники так само почали встановлювати конвектори в підлогу. Оскільки більшість власників, після початку ремонту роблять заміну класичних радіаторів, які закривають значну частину вікна, на радіатори в підлозі.

Незважаючи на це, у наших клієнтів залишається безліч питань про внутрішньопідлогові конвектори. І сьогодні ми хочемо розглянути один з головних - головні мінуси і плюси вбудованих в підлогу батарей.

Вирішальні фактори, які впливають на переваги та недоліки внутрішньопідлогового конвектора, виходять з особливостей його конструкції. Тому пропонуємо почати з неї.

 

Внутрішньопідлоговий конвектор складається з 3х або 6ти основних елементів, залежно від типу приладу.

 

Якщо розглянути конвектори з природною конвекцією, то вони складаються з:
1. Короба конвектора, який зазвичай виробляється з пофарбованої сталі, нержавіючої сталі або алюмінію.
2. Теплообмінника мідно-алюмінієвого.
3. Декоративної решітки дерев'яної або алюмінієвої. Решітка може доповнюватися рамкою.

 

Якщо розглянути конвектори з примусовою конвекцією, то вони складаються з:
1. Короба конвектора, який зазвичай виробляється з пофарбованої сталі, нержавіючої сталі або алюмінію.
2. Одного або кількох теплообмінників мідно-алюмінієвих.
3. Вентилятору на постійному або змінному струмі.
4. Декоративної решітки дерев'яної або алюмінієвої. Решітка може  доповнюватися рамкою.
5. Регулятора.
6. Трансформатору.

Конструкція внутрішньопідлогового конвектора.

Конструкція внутрішньопідлогового конвектора

Тепер розуміючи основні особливості конвектора, давайте перейдемо безпосередньо до розбору плюсів і мінусів цих популярних радіаторів у підлогу.

 

Плюси внутрішньопідлогових конвекторів.

 

Естетика та стиль.

Перший явний плюс конвекторів, що вбудовуються в підлогу, з яким складно посперечатися - це естетичне красиве дизайнерське рішення для квартир та офісів з панорамним склінням. Ніхто не буде сперечатися, що будь-який інший опалювальний прилад, навіть низький конвектор, не кажучи вже про панельні або секційні радіатори опалення, не зможе так красиво доповнити цю зону теплом. При установці внутрішньопідлогового конвектора ви можете безперешкодно насолоджуватися чудовим виглядом, заради яких найчастіше купують нерухомість з панорамним склінням.

Естутика внутріпольного конвектора

 

Теплова завіса.

Не залежно від того буде вбудований конвектор основним або додатковим джерелом тепла, його головне завдання - це створення теплової перешкоди (завіси) для холодного повітря. З уроків фізики ми всі знаємо, що холодне повітря прагне вниз, а тепле тягнеться вгору. При встановленні конвектора вздовж вікна (рекомендовано задіяти не менше 70% від ширини віконного прийому, для ефективної роботи приладу) все холодне повітря "падає" в короб конвектора, де нагрівається і вже теплим виходить далі в приміщення.

А що ж відбувається за відсутності вбудованої в підлогу батареї? Холодне повітря, про принцип свого руху якомога нижче, проходить під підлоговим радіатором і "протягом" тягнеться по підлозі, створюючи неприємне відчуття від руху потоків повітря різної температури. Це, напевно, одна з найголовніших переваг вбудованого в підлогу конвектора!

 

Захист від конденсату.

Важливо грамотно підійти до опалення будинку, квартири, офісу або торгового залу на початковому етапі. Якщо неправильно спроектувати опалення приміщення, то є велика ймовірність зіткнутися не тільки з проблемою холоду, але і з багатьма неприємностями, що випливають. Однією є конденсат на вікнах. Він має багато причин, але одна з основних - холодне скло, на якому осідають частинки вологи, яка є в повітрі.

Як ми всі розуміємо, підтримувати теплою велику площу скління завдання не з простих. Одним із оптимальних рішень є встановлення вбудованого в підлогу конвектора по всій довжині панорамного вікна. Як ми вже говорили, рекомендовано використовувати батареї в підлогу завдовжки не менше ніж 70% довжини віконного отвору. Тепле повітря з конвектора безперешкодно ковзатиме вгору по склу і нагріватиме його, тим самим блокуючи утворення конденсату.

Внутрішньопідлогові конвектори захищають від конденсату

 

Економія місця.

Цей пункт можна було б об'єднати з першим, який стосувався естетичного рішення. Але ми все ж таки хочемо винести його окремим пунктом. Адже не часто клієнт замислюється, наскільки важливо мати вільний доступ до вікна. Уявіть собі, як ви маєте чудовий вигляд з вікна, і можете вільно підійти до нього з чашкою кави, відкрити стулку і насолодитися свіжим повітрям і ароматом ранкової кави.

Це був ліричний відступ, але цей пункт, дійсно важливий, коли ви маєте вільний зручний доступ до вікна на щоденній основі плюс вигране вільне місце для декоративних елементів або чогось ще.

 

Безпека.

Ще однією особливістю вбудованих в підлогу конвекторів є їх безпека, оскільки гарячі елементи приладу знаходяться в підлозі, а декоративні грати не нагріваються вище 40 градусів.

 

Широкий вибір розмірів.

На перший погляд може здатися, що різноманітності у вбудованому в підлозі радіаторі просто не може бути. Але це зовсім негаразд. Вбудовані конвектори опалення мають широкий розмірний ряд, який відрізняється як за довжиною, так і за шириною, і за глибиною приладу. Стандартна довжина внутрішньопідлогового конвектора у багатьох виробників стартує від 800 мм і може досягати 5 метрів.

Ми зі свого боку не рекомендуємо вдаватися до використання підлогових радіаторів довжиною понад 3000 мм, а рекомендуємо в таких випадках використовувати 2 прилади, встановлені поруч.

Ширина конвектора стартує від 175 мм і може досягати 450 мм. Мінімальна глибина вбудованого в підлогу радіатора 65 мм, а максимальна може досягати і 400 мм.

 

Широкий вибір моделей.

Що? спитайте ви. Але так, іноді саме конвектори допомагають там, де класичним радіаторам не впоратися.

Це стосується кутових у радіусних моделей конвекторів. Так, за таку красу доведеться викласти немалу суму, але як ще можна красиво обігріти еркерне вікно? Чи кутове панорамне вікно? Чи вихід на терасу? Чи широку скляну стінку радіусної форми? Якщо ви цінуєте естетику і хочете мати дійсно стильний простір, то у таких випадках вам допоможуть саме вбудовані конвектори опалення.

Кутові і радіусні моделі конвекторів в підлогу width=

Ми з вами обговорили основні плюси внутрішньопідлогових конвекторів. Але чи мають вони мінуси? Відповідь очевидна. Звичайно. Як і будь-який інший опалювальний прилад вбудовані в підлогу конвектора мають свої мінуси. Давайте дізнаємось головні.

 

Мінус внутрішньопідлогових конвекторів.

 

Вартість.

Напевно одним з головних мінусів внутрішньопідлогових конвекторів є їх вартість. Це часто змушує клієнтів відмовитися від ідеального бажаного рішення. Якісні конвектори опалення вбудовані в підлогу коштуватимуть на порядок вище, ніж аналогічні класичні радіатори з тими самими тепловими характеристиками.

Але одне але. Завжди варто запитати вартість приладів, а вже після цього приймати рішення, тому що ви платите за всі ті плюси, які перераховані вище в нашій статті.

Фахівці Студії тепла допоможуть вам розрахувати оптимальні розміри, кількість та вартість внутрішньопідлогових конвекторів.

 

Професіоналізм.

Для підбору внутрішньопідлогових конвекторів завжди варто звертатися до професіоналів. Тому що необхідно врахувати безліч нюансів саме вашого приміщення та грамотно розрахувати теплопроект.

 

Складність монтажу.

Це другий етап, де необхідно звертатися виключно до професіоналів. Конвектор встановлюється в підлогу на момент чорнових робіт, і дуже важливо точно розрахувати висоту приладу та висоту чистової підлоги. Якщо допустити помилку хоч на кілька міліметрів, то можна зіпсувати навіть найдорожчий прилад та найкрасивіший ремонт.

Потрібно також врахувати, що конвектори з примусовою вентиляцією мають додаткове обладнання (трансформатори та блоки управління) для якого необхідно передбачити місце.

 

Прибирання.

Будемо відвертими, внутрішньопідлогові конвектори потребують більш ретельного прибирання ніж стандартні батареї. Головна тому причина – це його місце розташування – у підлозі. По-перше, це місце, де природно збирається більше пили, а по-друге, в конвектор їй потрапити простіше. З іншого боку, у вас є можливість підняти грати і ретельно забратися в коробі, що іноді неможливо зробити у стандартних батареях без їх демонтажу. Більш докладно про те, як доглядати за конвекторами опалення можна почитати тут.

 

Шум.

Якщо Ваш вибір упав на конвектора з примусовою конвекцією необхідно розуміти, що наскільки тихими не були б вентилятори, вони все одно видають деяких, Тільки вловимий звук. Тому, якщо ви дуже чутливі до сторонніх звуків, не варто вибирати конвектор із вентилятором у спальню. Можливо доведеться віддати перевагу комбінації з вертикального радіатора та внутрішньопідлогового конвектора з природною конвекцією.

 

Враховуючи тива особливість будови та функціонування внутрішньопідлогових конвекторів та звичних класичних радіаторів ми рекомендували б вбудовані в підлогу конвектори для приміщень з панорамними вікнами та класичні радіатори для стандартних вікон з високим підвіконням.