Тепло для всіх, дизайн для кожного!

Монтаж внутрішньопідлогового конвектора

15/02/2017
Admin Admin
Монтаж внутрішньопідлогового конвектора

Монтаж та встановлення внутрішньопідлогового конвектора завжди повинні проводитися кваліфікованими фахівцями.

У цій статті ми хочемо відзначити основні вимоги та рекомендації виробників вбудованих конвекторів щодо їх монтажу.

  1. Ніша конвектора
  2. Відступи
  3. Труби
  4. Проводка
  5. Підключення
  6. Стяжка
  7. Фіксація

Місце установки та відступи, підготовка ніші для конвектора


Місце установки та відступи, підготовка ніші для конвектора

Вбудовані в підлогу конвектора встановлюються вздовж скління, як правило, в приміщеннях з вікнами в підлогу або при значно низьких підвіконнях.

Відступ від вікна

Відстань (Відступ) від вікна до внутрішньопідлогового конвектора рекомендовано дотримуватися в межах 100 – 300 мм. Не варто збільшувати відступ у бік кімнати, оскільки це пропорційно зменшуватиме ефективність радіатора в частині теплової завіси.

У разі наявності бічних відкосів рекомендації по відступу залежать від планованого настінного покриття. У випадку теплого покриття, наприклад, шпалери, рекомендовано відступати від 100 мм і вище.

Ніша для монтажу

Ніша для монтажу внутріпольного конвектора

Ниша для встановлення внутрішньопідлогового конвектора має бути більше габаритів короба приладу приблизно на 40-60 мм з кожного боку. Ці додаткові зони потрібні не тільки для того, щоб комфортно помістити прилад у нішу, але й для установки теплової та шумоізоляції.

По глибині зона для встановлення конвектора повинна бути зроблена таким чином, щоб декоративна решітка, що закриває вбудований конвектор, знаходилася на одному рівні з чистовою підлогою . У кожного конвектора в комплекті поставляються регулювальні болти та кріплення до підлоги (бетонної плити), за допомогою яких конвектор фіксується та виставляється по висоті.

photo_cameraФотогалерея: Реальні фото - монтаж конвектора.

Якщо ви вирішили встановити конвектор до заливки підлоги, то пам'ятайте золоте правило - використовуйте монтажні розпірки! Це унеможливить деформацію короба під тиском стяжки.

І остаточний процес - це заливка коробів конвектора бетоном (фіксуюча цементна стяжка), яка міцно зміцнює конвектор, яким буде можливість ходити і не переживати за деформацію.

Підведення труб і кабелів


Підведення труб до внутріпольному конвектору

Для кожного конветора вбудованого в підлогу або групи конвекторів потрібно прокладати окремий контур подачі теплоносія.

Що стосується кабелів, які присутні у конвекторів, що працюють за принципом примусової конвекції, або при використанні автоматичного регулювання роботою приладу, для забезпечення їх цілісності рекомендовано використовувати гофровані труби.

 

Положення конвектора щодо вікна


Правильне положення вбудованого в підлогу конвектора опалення горизонтальне. При цьому для забезпечення належної роботи радіатора та відсутності додаткових шумів від роботи вентиляторів він повинен бути вирівняний за рівнем горизонту. Це здійснюється за допомогою регулювальних болтів або регулювальних ніжок. Зверніть увагу, у деяких виробників потрібно до встановлення ванни приладу підготувати в підлозі отвори з дюбелями для регулювальних болтів.

Вентилятор, ближче чи далі від вікна?

Положення вентилятора внутрішньопідлогового радіатора по відношенню до віконного отвору залежить від цільового призначення приладу. Якщо конвектор встановлюється лише як як теплова завіса, вентилятор повинен розташовуватися ближче до приміщення і направляти потік теплого повітря на скління.

Якщо основна функція підлогового конвектора - обігрів приміщення, то вентилятор необхідно встановлювати ближче до віконного отвору, щоб він холодне повітря від скління направляв через теплообмінник до кімнати.

Ми рекомендуємо завжди встановлювати вентилятор ближче до скління. Завдяки збільшеній потужності цих приладів у такому положенні вони справлятимуться з обома функціями: і обігрів, і відсікання холодного повітря.

Теплова завіса Опалення
Положення вентилятора при монтажі конвектора Положення вентилятора при монтажі конвектора

 

Жорстке або гнучке підключення.

Всі конвектори, вбудовані в підлогу, можна підключати через гнучке або жорстке з'єднання. Гнучке з'єднання значно полегшує подальшу експлуатацію радіаторів. Їх легко прибирати, можна без додаткових перехідників виконувати бічне підключення та багато іншого. Тим не менш, деякі монтажники по-старому воліють жорстке з'єднання як більш надійне і довговічне. Але тут, звичайно, все залежить від якості матеріалів, що використовуються.

 

Фіксація радіатора.

Тільки після вирівнювання за рівнем та фіксацією конвектора можна приступати до заповнення вільного (монтажного) простору в ніші. Пам'ятайте, що необхідно використовувати монтажні розпірки, що запобігають деформації короба конвектора. Також у багатьох виробників передбачені монтажні кришки, які оберігають прилад від монтажного сміття.

Як ми вже говорили вище, вільний простір ніші використовується для заповнення шумо та теплоізоляцією. Як теплоізоляцію можна використовувати піну з низьким розширенням.

По завершенні монтажу ізоляції необхідно дозаповнити вільні ніші стяжкою.

Тут слід пам'ятати, що не повинно залишатися порожнин між корпусом радіатора і основною стяжкою. Порожнечі та встановлення не за рівнем може призвести до збільшення шуму від роботи вентиляторів, а, так само, до втрат.

 

Рівень стяжки.

Висота стяжки прилеглої до корпусу конвектра залежить від декількох факторів. Чи буде використовуватися декоративна рамка (Читайте статтю про те, що для чого потрібна декоративна рамка конвектора). У такому випадку необхідно передбачити місце для її монтажу.

Зазор між покриттям для підлоги та конвектором можна приховати за допомогою герметика або коркового дерева (добре при дерев'яних підлогах).

 

Особливості установки конвекторів для вологих приміщень.

Вбудовані радіатори для вологих приміщень мають додаткові отвори для відведення конденсату. До цього отвору необхідно під'єднувати дренажну трубу, діаметр якої відрізняється у різних виробників. Крім цього, конвектор з дренажним отвором необхідно монтувати з незначним ухилом у напрямку патрубка, в рамках 1-2 градуси.

Конвектор у басейні


 

Додаткову документацію
з монтажу вбудованих в підлогу конвекторів опалення
можна знайти в розділах "Документи" до товару, а також уточнити деталі у фахівців Студії Тепла.