Тепло для всіх, дизайн для кожного!

Як керувати вбудованим конвектором в підлогу

03/02/2017
Admin Admin
Як керувати вбудованим конвектором в підлогу. У чому різниця у керуванні конвектором без вентилятора та з вентилятором?

Як керувати вбудованим конвектором у підлогу?
У чому різниця в керуванні конвектором без вентилятора і з вентилятором?

Конвектор вбудований в підлогу. Опалювальний прилад, який вже не є новим для українського ринку опалення, але який залишає, як і раніше, багато питань. Кінцевому споживачеві не завжди зрозуміло, що це за диво техніки таке і як з цим приладом керується в процесі експлуатації. Багатьох клієнтів все ще дивує, навіщо продавці, крім конвектора, «нав'язують» купувати додаткову комплектацію до вбудованого конвектора і можливо можна обійтися без неї, щоб заощадити бюджет.

Хочемо відкрити завісу для кінцевого споживача, які комплектуючі є обов'язковими для нормальної роботи внутрішньопідлогового конвектора, а які просто збільшують можливості та спрощують процес управління внутрішньопідлоговою батареєю.

 

Управління внутрішньопідлоговим конвектором без вентилятора, природна конвекція

 

  • За допомогою кульових кранів
  • За допомогою термостатичного клапана
  • За допомогою термоголовки з виносним датчиком
  • За допомогою сервоприводу

1. За допомогою кульових кранів - найекономніший варіант управління. Але це навіть важко назвати управлінням, можна лише зробити відкрито/закрито. Для того щоб це зробити вам необхідно підняти решітку та відкрити/закрити. І так щоразу. Як це виглядає після монтажу, дивіться нижче.


2. За допомогою термостатичного та запірного клапана - більш бюджетний варіант, це встановлення на трубі, що подає теплоносій, клапанів з ручним регулюванням. На відміну від кульових кранів, що працюють лише у режимі відкрито/закрито, такі клапани дозволять вам плавно збільшувати та зменшувати кількість теплоносія, що проходить через теплообмінник конвектора. Тим самим Ви плавно змінюватимете комфортну температуру в опалюваній кімнаті.


3. За допомогою термоголовки з виносним датчиком - механізм схожий з термоголовкою на радіатор, тільки з металевим проводом, щоб віддалити сам регулятор від конвектора для правильного знімання температури в приміщенні. Використовується, як правило, з конвекторами з природною конвекцією.


4. Автоматичне регулювання - варіант керування конвектором без вентилятора, автоматичний. Для отримання авторегулювання потоком теплоносія використовуються термостатичні клапани на трубопроводі, що подає. На клапан додатково встановлюється елемент автоматичного керування. Це може бути сервопривід, термоголовка з виносним датчиком температури або термоголовка з виносним керуванням. (Читайте також докладну статтю про керування конвекторами за допомогою сервоприводу) . Два останні працюють без додаткових механізмів. Користувач встановлює на термоголовці бажану температуру приміщення, і за допомогою виносних датчиків прилад правильно знімає показання температури. У разі відхилення у більшу або меншу сторону термостатична головка закриває або навпаки відкриває шток клапана.

При використанні сервоприводу додатково необхідно встановити термостат (кімнатний регулятор). Він встановлюється віддалено від конвектора і саме він знімає показання температури у приміщенні та подає сигнал сервоприводу на відкриття/закриття клапана. Плюсом такої системи є, по-перше, зручність використання, оскільки термостат встановлюється в доступному місці. По-друге, велика різноманітність термостатів дозволяє підібрати прилади з можливістю програмування. Запрограмувати температуру на термостаті можна як у межах доби, наприклад, під час Вашої відсутності температура буде мінімальною, і збільшуватись до Вашого приходу, так і в межах тижня, наприклад, з особливим температурним режимом у вихідні дні.

 

Автоматичний процес регулювання дорожчий при встановленні, але він дозволяє Вам не тільки комфортно (без Вашої постійної участі) регулювати процес роботи опалювального приладу, але й якісно керувати витратами на опалення, що в кінцевому підсумку принесе велику економічну вигоду.

 

Електрична схема підключення модуля конвектора

 

 

Управління внутрішньопідлоговим конвектором з вентилятором, примусова конвекція

 

Конвектори внутрішньопідлогові з примусовою конвекцією. Це складніший прилад. До його складових входить вентилятор. Завдяки вентилятору потужність вбудованого фанкойлу може збільшуватись більш ніж у 2,5 рази. Тому дуже важливо розуміти, як керувати цією системою.

Крім самого конвектора та декоративної решітки, які до обов'язкових комплектуючих, які забезпечують роботу конвектора з вентилятором, відносяться – модуль (трансформатор) та термостат (кімнатний регулятор) .

 

Управління внутрішньопідлоговим конвектором з вентилятором, примусова конвекція

 

Більшість вентиляторів, що використовуються в радіаторах опалення, 12 або 24 вольтові. Модуль перетворює 220 вольт на вольтажність вентилятора. Саме модуль подає сигнал на вентилятор, включаючи або вимикаючи його. Але як трансформатор розуміє, коли потрібно вмикати та вимикати обдув теплообмінника, запитайте Ви. Правильне питання. Модуль працює виключно в парі з кімнатним термостатом, на якому визначається комфортна температура приміщення і в який вбудований її вимірювач. Контролер подає сигнал про зміну температури модулю, а той, у свою чергу, передає сигнал на вентилятор.

 

Можна виділити три основні типи регулювання роботи конвекторних вентиляторів – простий увімкнути/вимкнути, ступінчастий з кількома швидкостями та плавний від мінімуму до максимуму. Це залежить від моделі термостату.

 

Перший тип відноситься до найбільш бюджетних. При такій схемі модуль при зниженні температурного показника спочатку включає вентилятори на знижених швидкостях. Якщо протягом заданого часу (в середньому 5 хвилин) температура не встигає досягти потрібного рівня, вентилятор переходить у максимальний режим обертів.

У більш дорогих термостатах передбачено від двох і вище швидкостей або плавне регулювання, а також денне та тижневе програмування. Крім роботи вентилятора термостат може одночасно керувати і швидкістю потоку теплоносія, як описано вище в регулюванні радіаторів з природною конвекцією. У такому випадку до комплекту необхідно додати сервопривід.

 

Чи потрібно купувати модуль та термостат для кожного внутрішньопідлогового конвектора?

 

Відповідь - ні. Для однієї зони опалення можна купувати один термостат, тому що немає потреби встановлювати різну потужність кожного приладу. А ось кількість модулів залежить від споживаної потужності вентиляторів. Один модуль може керувати іншими модулями в системі.Схема підключення "Термостат-модель-конвектор"

Отже, Ви вже знаєте для чого потрібні різні види комплектуючих
вбудованих в підлогу конвекторів. Підіб'ємо підсумок.

Тип конвектора Обов'язкові комплектуючі Додаткові комплектуючі
Конвектор без вентилятора конвектор з теплообмінником,
декоративні решітки,
кульові крани
термостатичні та зворотні крани,
прилади керування швидкістю теплоносія (сервоприводу, термоголовки з виносними датчиками) і т.д.
Конвектор з вентилятором конвектор з теплообмінником,
декоративні решітки,
кульові крани,
модуль конвектора,
кімнатний термостат.
термостатичні та зворотні крани,
прилади керування швидкістю теплоносія (сервоприводу),
плавні регулювальники швидкості обертання і т.д.

 

Ми сподіваємося наша стаття про управління радіаторами, що вбудовуються, стала корисною для Вас. Хочемо додати, що правильний вибір комплектуючих з самого початку дозволить Вам надалі якісно, комфортно та максимально ефективно використовувати встановлений в підлогу конвектор опалення, зручно регулювати температуру в приміщенні, рівень шуму вентиляторів та знизити витрати на опалення.