Тепло для всіх, дизайн для кожного!

Вибираємо трубчастий радіатор. Плюси і мінуси.

04/07/2017
Admin Admin
Вибираємо трубчастий радіатор. Плюси і мінуси.

Трубчасті радіатори: переваги та недоліки в експлуатації

Сьогодні тема нашої статті торкнеться трубчастих радіаторів утеплення. Хочемо поговорити про те, що ж таке трубчасті батареї, в чому їх особливості, які переваги ми отримуємо, вибираючи їх для опалення своєї квартири, і які мінуси мають трубчасті красені.

Перший трубчастий радіатор з'явився на світ у 30-х роках 20 століття. Винайшли його брати Зендери. Як не дивно, вони працювали не над створенням опалювального приладу, а над удосконаленням системи охолодження нових полегшених мотоциклів. Перший сталевий трубчастий радіатор отримав назву Zehnder Charleston. Тоді ж він і був запатентований.

На зовнішній вигляд перший трубчастий радіатор не надто відрізнявся від сучасних класичних моделей. Відмінною особливістю було те, що на початку трубчасті радіатори збиралися повністю вручну, тому були потрібні великі трудовитрати. Але це того варте. Порівняно зі звичними тоді чавунними батареями, сталеві радіатори явно вигравали – і на вигляд, і за вагою, і за деякими тепловими характеристиками.

Сьогодні до трубчастих радіаторів прийнято відносити опалювальні прилади, створені зі сталі та в конструкції яких використовуються труби. Труби можуть бути прямими, вигнутими, хвилеподібними. Можуть мати круглий, квадратний, овальний переріз. Можуть бути зекційними або привареними на єдину основу. Розташування труб також може бути різноманітним. Вони можуть бути розташовані вертикально(більш класичне виконання) та горизонтально. (Дивіться різні моделі трубчастих радіаторів за посиланням).

За формою трубчасті радіатори можуть бути у вигляді горизонтальних батарей, вертикальних радіаторів, можуть бути виконані у вигляді лавки. Також вони можуть бути виконані з радіусом та під кутом.

Раніше, трубчасті секційні радіатори мали розбірну конструкцію. Зараз світові лідери (Arbonia, Zehnder, Irsap) з виробництва найпопулярніших класичних трубчастих батарей з'єднують секції шляхом лазерного зварювання, що робить конструкцію нерозбірною.

За габаритними розмірами трубчасті радіатори можна підібрати для будь-якого приміщення.

Висота трубних секцій починається з 180 мм і може досягати 3 метрів.

Глибина секцій може бути мінімізованою (від 30 мм).

Довжина радіатора не обмежена. На довжину може вплинути лише незручність транспортування та можливість подачі потрібного тиску для рівномірного нагрівання приладу.

Кількість труб в ряді (секції) може бути від 1 до 6 труб.

розміри трубчасті радіатори

Класичні трубчасті радіатори мають робочий тиск 10 атмосфер, тому можуть бути використані як для індивідуального опалення, так і для централізованого. Дизайнерські серії трубчастих радіаторів можуть мати і нижчий робочий тиск (від 4 бар), тому перед покупкою слід уточнювати цю інформацію, тому що для централізованої системи такий тиск не годиться.

Трубчасті радіатори

 

До переваг і явних переваг трубчастих радіаторів можна віднести:

Лазерне зварювання – стійкість до протікання.

Наявність моделей з тиском 10 бар – можливість встановлення в централізовану систему опалення.

Гігієнічність – форма трубчастих радіаторів не дає збиратися пилу, і вони легкі в збиранні.

Гладкі кути безпека, особливо в дитячих кімнатах та лікарнях.

Низька інерція – швидко нагріваються та дозволяють застосовувати автоматичне керування.

Дизайн – трубчасті радіатори, навіть звичні класичні, мають сучасний стильний зовнішній вигляд, можуть мати різноманітне покриття в різних кольорах, що дозволяє поєднувати з будь-яким інтер'єром.

 

До недоліків трубчастих радіаторів можна віднести два фактори:

Вартість – трубчасті радіатори коштують дорожче, ніж алюмінієві. При цьому ви отримуєте дизайнерський опалювальний прилад із низкою переваг.

Потужність – трубчасті радіатори мають меншу тепловіддачу в порівнянні з алюмінієвим радіатором аналогічного розміру.


Загалом трубчасті радіатори дуже популярні як серед дизайнерів, так і серед кінцевих користувачів. Дизайнерські рішення із трубчастими батареями не мають меж. Вони легко впишуться з будь-який інтер'єр і доповнять його.

Робіть свій вибір та
наслідуйтесь теплом та красою свого
опалювального приладу.

Читайте також:

Монтаж та встановлення трубчастих батарей.
Можливості управління трубчастими радіаторами.