Тепло для всіх, дизайн для кожного!

Вбудований опалювальний конвектор. Україна чи Європа, що вибрати?

14/05/2017
Admin Admin
Вбудований опалювальний конвектор. Україна чи Європа, що вибрати?

Вбудований конвектор опалення. Україна чи Європа, що вибрати?

Вбудовані в підлогу конвектори опалення не можна віднести до дешевого варіанту опалення. Тому до їх вибору необхідно поставитися дуже відповідально і зважити всі за і проти.

У цій статті ми хочемо трохи пролити світло на запитання, чи варто переплачувати за європейські конвектори вбудовані в підлогу, чи можна зі спокійним серцем віддати перевагу національним виробникам .

З чого хочемо почати. Як і при виборі будь-якої техніки, потрібно завжди розглядати тільки перевірених офіційних виробників, які займаються випуском опалювальних приладів на заводах, а не в кустарних умовах.

У цій статті ми посилатимемося тільки на такі перевірені бренди, де виробництво поставлено на потік.

І так почнемо.

Про якість вбудованих в підлогу конвекторів опалення говорять ряд факторів, до яких належать:

1. Теплова потужність.
2. Якість теплообмінників.
3. Якість збірки.
4. Шумові показники для вентиляторних моделей.
5. Різноманітність моделей (розмірний ряд і типи приладів).
6. Можливості керування.
7. Дизайн (різноманітність декоративних решіток).
8. Терміни поставок.
9. Бюджет.

 

Теплова потужність.

 

Природна конвекція.

У даному питанні необхідно відзначити, що європейські виробники проходять випробування за європейськими нормами, які значно вищі ніж національні. Тому можна зустрітися із ситуацією, коли конвектори з природною конвекцією національних виробників номінально мають більшу теплову потужність, ніж європейці. Але при збільшенні довжин приладів та в низькотемпературних режимах радіатори з Європи будуть кращими.

Наведемо дані щодо продуктивності двох популярних українських та двох популярних європейських марок з природною конвекцією, при середній температурі теплоносія 70С та стандартній глибині конвектора 90 мм.

 

Довжина конвектора

Polvax (Україна), ширина 230 мм

Carrera (Україна), ширина 230 мм

Verano (Польща), ширина 230 мм

Mohlenhoff (Німеччина), ширина 260 мм

1000

305Вт

253 Вт

188 Вт

215 Вт

1500

488Вт

447 Вт

348 Вт

358 Вт

2000

671Вт

642 Вт

440 Вт

501 Вт

3000

1037Вт

1032 Вт

725 Вт

787 Вт

 

Тобто номінальні показники в України кращі, але фактично конвектори без вентиляторів від українських та європейських виробників стоять на одному рівні. Для таких моделей за даним показником сміливо можна віддавати перевагу національним брендам.

 

Примусова конвекція.

Що ж стосується конвекторів, які працюють за принципом примусової конвекції, тобто з вентилятором, то тут ситуація суттєво відрізняється.

Європейські конвектори, за рахунок використання в них потужних вентиляторів та особливих конструкцій, що не дозволяють розсіюватися потоку повітря конвектором, мають найкращі показники потужності.

Також, наведемо дані щодо продуктивності конвекторів з вентиляторами двох популярних українських та двох популярних європейських марок. При середній температурі теплоносія 70С та глибині конвектора 90 мм, з урахуванням максимальної роботи вентилятора.

 

Довжина конвектора

Polvax (Україна), ширина 300 мм

Carrera (Україна), ширина 300 мм

Verano (Польща), ширина 280 мм

Mohlenhoff (Німеччина), ширина 320 мм, глибина 110 мм

1000

1127 Вт

904 Вт

2468Вт

997 Вт

1500

1858 Вт

1580 Вт

3659 Вт

2176 Вт

2000

2590 Вт

2270 Вт

4935 Вт

2818 Вт

3000

4053 Вт

3652 Вт

8528 Вт

3601 Вт

 

Як бачимо з таблиці, по тепловій потужності виділяється польський бренд Верано . Він випробуваний за європейськими нормами, оснащений супер потужним вентилятором та використовує запатентовану технологію спрямованого повітряного потоку.

Можна зробити висновок, що купуючи внутрішньопідлоговий конвектор з вентилятором, слід не тільки звертати увагу на бренд, але і порівнювати продуктивність конкретних приладів. Як бачимо в ситуації Верано – ви не переплачуєте за ім'я та дороге виробництво, а платите за прилад, з реально кращими показниками.

На сьогодні в Україні Верано є лідером серед конвекторів за потужністю та тихою роботою, про що можна почитати більш докладно в статті тут.

 

Якість теплообмінників.

 

Теплообмінник – це та частина приладу, яка бере безпосередню участь в обігріві приміщення.

У більшості виробників теплообмінник складається з мідної трубки та алюмінієвих пластин. Звідси вони й набули своєї назви «мідно-алюмінієві».

Про якість теплообмінника говорить насамперед якість його складання та з'єднань у місцях зварювання, вигинів і т.п. Це може оцінити візуально, навіть недосвідчений спеціаліст. Що стосується більш поглибленого аналізу, то можна зазначити, що теплообмінники європейських виробників Verano та Mohlenhoff додатково покриваються чорною порошковою фарбою. Це мінімізує ризик зовнішньої корозії при попаданні вологи ззовні, а також збільшує продуктивність, що підтверджено випробуваннями.

За розмірними характеристиками теплообмінники ТМ Полвакс лідирують. Вони використовують трубу 3/4 у конвекторах з глибиною понад 90 мм. А алюмінієві пластини у нагрівальних елементів Polvax мають найбільший ступінь вигинів, що підвищує нагрівальну площу і тим самим тепловіддачу.

  

За якістю, теплообмінники порівнюваних брендів можна розмістити в такому порядку:
Polvax – 1е місце,
Verano – 2е місце,
Mohlenhoff – 3є місце,
Carrera – 4е місце.

 

Висновок, якість теплообмінників як в українських так і в європейських виробників знаходиться на високому рівні. У цьому питанні краще порівнювати конкретні бренди, оскільки іноді Україна матиме більше переваг.

Топлообмінники внутрішньопідлогових конвекторів

 

Якість збірки.

 

Тут однозначно можна сказати, що у відомих брендів, як українських так і європейських відмінна якість збірки. Просто необхідно вибирати прилади тих виробників, які вже зарекомендували себе на ринку, і де налагоджена виробнича частина. Опалювальні прилади таких виробників, як правило, є на складах офіційних представників.

 

Шумові показники для вентиляторних моделей.

 

Якщо Ви хочете придбати вбудований радіатор з вентилятором, який дійсно тихо працює, то доведеться віддати перевагу одному з європейських брендів.

Це пов'язано не тільки з якістю застосовуваних вентиляторів, але і з механізмами їх кріплення та моторами.

У Європі дуже висока вимога до шумових характеристик приладів, на відміну від нашої країни. Тому всі європейські виробники конвекторів прагнуть удосконалити свої прилади та мінімізувати шум від їхньої роботи.

Наприклад, з представлених в Україні конвекторів найтишнішими є прилади ТМ Верано. При роботі вентиляторів на оборотах до 20 %, незалежно від довжини приладу, шумові показники за межами фонового шуму, тобто. прилад працює безшумно.

 

Розмаїття моделей (розмірний ряд і типи приладів).

 

Як правило, розмірний ряд дуже багатий у всіх виробників конвекторів. З особливостей можна виділити стандарти.

Для України характерні конвектори довжиною від 1000 мм до 3000 мм. У європейців стандартні довжини можуть бути вищими, наприклад, у польського Verano максимальна довжина досягає 4000 мм, а у німецького Mohlenhoff – 5000 мм.

При цьому українські виробники вже давно налагодили виробництво конвекторів, з мінімальною глибиною від 55 мм, тоді як європейці роблять більш глибокі короби, що не завжди підходить для нашого будівельного ринку. Але це недороблення найближчим часом планується виправити.

Щодо різноманітності типів приладів, то він ширший у західних брендів. Навіть відомі українські бренди поки не готові запропонувати ринку електричні моделі конвекторів та моделі радіаторів, що працюють як на опалення, так і та на охолодження. Натомість національний виробник представляє ринку плінтусні конвектори, які рівномірно прогрівають приміщення по всьому периметру, не дозволяючи стінам охолоджуватися.

З національних виробників можна виділити ТМ Carrera. Цей бренд постійно представляє ринку новинки, що говорить про їхнє бажання та можливості задовольняти потреби сучасного ринку опалення.

 

Можливості керування.

 

Це дуже цікавий і іноді недооцінений спектр вибору. Як часто ми забуваємо, що прилад, крім позитивних характеристик у момент покупки, повинен бути функціональним, ефективним і зручним в процесі експлуатації. На це, звичайно, впливають і підібрані комплектуючі.

У багатьох національних виробників вбудованих конвекторів це питання поки що взагалі не продумане.

Одним із лідерів українських брендів, який оптимізував функціональну частину є ТМ Каррера. Нещодавно вони запустили нову модель модулів, що дозволило використовувати сучасні термостати, різних провідних виробників. Тепер керування вентиляторами можливе в режимі різних швидкостей, з можливістю тижневого та денного програмування. При цьому додаткові комплектуючі виглядають компактно і досить сучасно, а також дозволяють автоматично керувати кількістю використаного теплоносія.

Щодо європейських брендів, то управління тут продумано на високому рівні. Наприклад, Верано розробив сучасний сенсорний термостат, аналогів якому поки що немає. Це найбільш повнофункціональний термостат VER 24, який дозволяє керувати швидкістю оборотів вентиляторів як у ступінчастому, так і в плавному режимі. Цей термостат може одночасно керувати і сервоприводами, які допомагають заощаджувати на опаленні. Тут також включена функція програмування 24/7, і багато додаткових можливостей: будильник, захист від дітей і т.д.

За керуванням та експлуатаційними можливостями виграють європейські конвектори.

 

Дизайн (різноманітність декоративних решіток).

 

Вибір кращого виробника з дизайну та різноманітності декоративних решіток залежатиме виключно від Ваших смакових уподобань.

На прикладі вже порівнюваних раніше брендів можемо розповісти, що вони пропонують.

Найчастіше, українські бренди запропонують Вам декоративні решітки з алюмінію 4 кольорів, або дерев'яні, з квадратними ламелями.

З особливостей.

ТМ Полвакс на сьогодні єдині можуть запропонувати фарбування дерев'яних решіток у колір Вашого покриття для підлоги, що є безперечним плюсом. 

ТМ Каррера робить високоякісні решітки з алюмінію на гумовій основі, що робить їх не тільки візуально привабливими, але й безшумними при ходьбі по них.

ТМ Верано пропонує алюмінієві грати 5 стандартних кольорів, а також з можливістю імітації дерева. На відміну від національних виробників, Верано пропонує дерев'яні решітки з 5 різних порід дерева. На сьогодні вони пропонують найцікавіше дизайнерське рішення – виготовлення решітки для внутрішньопідлогового конвектора з паркетної дошки Вашого покриття для підлоги. У такому варіанті грати будуть як би продовженням підлоги.

ТМ Меленхоф виробляє решітки тільки з алюмінію, але при цьому з можливістю найрізноманітнішого кольорового рішення.

Одним слово, з усього розмаїття Ви обов'язково підберете оптимальне саме для Вашого інтер'єру як місцевих так і закордонних брендів.

Грати для внутрішньопідлогових конвекторів

Терміни поставок.

 

Дуже часто вибір конвекторів обмежується термінами поставки, тому що поки Ви вирішували інші будівельні питання вже настав час монтувати опалювальну техніку.

Природним чином у цьому питанні завжди виграватимуть національні виробники. Але якщо приділити пошуку належну увагу, то можна знайти якісні європейські бренди, що знаходяться на складах представників.

Загалом середні терміни виробництва українських конвекторів 2-3 тижні, європейців доставляють за 1,5-2 місяці. Виділяється тут тільки поляк Верано – терміни його постачання, як правило, складають 1-1,5 місяця.

 

Бюджет.

 

Для когось бюджет на першому місці, для когось на останньому. Але однозначно при покупці вбудованих в підлогу конвекторів усіх цікавить оптимальне співвідношення ціна-якість.

Ми поставили всі попередні характеристики вище, щоб при виборі канального радіатора Ви могли оцінити, чи платите ви за якість або за ім'я бренду.

Всі європейські бренди за бюджетом обійдуться Вам дорожче в середньому в 1,5-2,5 рази. І при цьому це не означає, що в результаті Ви отримаєте у 1,5-2,5 рази найкращу якість. Але в той же час потрібно розуміти, що такі покупки робляться на багато років, і економити на них не варто, щоб не «платити двічі».

Що ж робити? Рекомендуємо перед покупкою обов'язково відвідувати виставки конвекторів, брендові, а ще краще мультибрендові, такої як має Студія Тепла, для особистого знайомства з якістю приладів та отримання повної консультації з усіх питань.

 

Підіб'ємо підсумки.

 

Характеристика

Україна

Європа

Теплова потужність

 

+

Якість теплообмінників

+

+

Якість збірки

+

+

Шумові показники для вентиляторних моделей

 

+

Різноманітність моделей (розмірний ряд і типи приладів)

 

+

Можливості керування

 

+

Дизайн (різноманітність декоративних грат)

+

+

Терміни поставок

+

 

Бюджет

+

+

 

Вдалих Вам покупок і кращого вибору!